null
13 πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις για τον R. L. Stine

13 πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις για τον R. L. Stine

bookcorner.gr on 18th Sep 2021

Ο R. L. Stine είναι κυρίως γνωστός για την σειρά βιβλίων  Ανατριχίλες, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα να μάθετε για τον αγαπημένο συγγραφέα μικρών & μεγάλων. Λίγες μέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία του νέου του βιβλίου "Οδός Τρόμου 3: Το χαμένο κορίτσι" (μπορείτε να το προπαραγγείλετε εδώ) μαθαίνουμε τι σημαίνουν τα αρχικά R.L., ποιο είναι το αγαπημένο του βιβλίο και πολλά άλλα!

- Τι σημαίνει το R.L.;

Το πλήρες όνομα του R. L. Stine είναι Robert Lawrence Stine. "Όταν έγραφα βιβλία χιούμορ, ήμουν γνωστός ως Χαρωπός Bob Stine" λέει ο ίδιος. "Όταν ξεκίνησα τις ιστορίες τρόμου, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τα αρχικά του ονόματός μου καθώς αυτά ακούγονταν πιο σοβαρά". 

- Πότε & που γεννήθηκε;

Ο R.L. Stine γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1943, στο Κολόμπους, Οχάιο. Μεγάλωσε στην περιοχή Μπέξλι με τους γονείς του και τα μικρότερα αδέρφια του.

- Πως τα πήγαινε στο σχολείο;

Ο Stine δεν ήταν μαθητής του Α και ο ίδιος λέει ότι δεν διάβαζε πολύ. Του άρεσε όμως πολύ να γράφει. Στον ελεύθερο χρόνο του έγραφε ιστορίες, αστεία και κόμικς, ενώ, στο γυμνάσιο, συμμετείχε στην σχολική εφημερίδα.

- Που ζει τώρα;

Ο Stine ζει στην Νέα Υόρκη με την γυναίκα του, Jane και την σκυλίτσα τους, Minnie.

- Τι κάνει αυτό τον καιρό;

Ο Stine συνεχίζει και γράφει παιδικά βιβλία, γράφει περίπου 7 βιβλία τον χρόνο. Ταυτόχρονα ενημερώνει συχνά την  ιστοσελίδα του με υλικό ενώ είναι και αρκετά ενεργός στο Twitter

- Πως γράφει ένα βιβλίο;

“Όταν γράφω, πάντα θέλω να γνωρίζω τον τίτλο πρώτα." λέει ο Stine. "Έπειτα, θέλω να ξέρω το τέλος, έτσι ώστε, όταν γράφω τον κορμό, να ξέρω που και πως θα ξεγελάσω ή εκπλήξω τον αναγνώστη." Στην συνέχεια, φτιάχνει ένα περίγραμμα από κάθε κεφάλαιο και αφού γίνει και αυτό αρχίζει την ανάπτυξη της ιστορίας. Μόλις τελειώσει με το βιβλίο, δίνει το χειρόγραφο στην γυναίκα του, η οποία κάνει την επιμέλεια. 

- Που γράφει τα βιβλία του;

Ο Stine διατηρεί ένα "studio συγγραφής" στο σπίτι του, το οποίο είναι διακοσμημένο με έναν σκελετό, μια μάσκα και με μια... κατσαρίδα ενός μέτρου, για να φτιάχνουν ατμόσφαιρα.

- Από που του έρχονται όλες αυτές οι τρομακτικές ιδέες;

Ο Stine αντλεί κάποιες από τις ιδέες του από την πραγματική του ζωή. Όπως έχει δηλώσει: "Κάποιο Χαλοουίν, ο γιος μου, Ματ, φόρεσε μια πράσινη, λαστιχένια μάσκα του Φρανκεστάιν η οποία του κόλλησε και δυσκολεύτηκε να την βγάλει. Αυτό μου έδωσε την ιδέα για την "Στοιχειωμένη Μάσκα". Ο ίδιος επίσης αναφέρει ότι παρόλο που δεν στηρίζει τους χαρακτήρες του σε ανθρώπους που ξέρει, πολλές φορές θα χρησιμοποιήσει απλά το όνομά τους. 

- Πως σκέφτεται όλους αυτούς τους τρομακτικούς αλλά και έξυπνους τίτλους;

Ο Stine αναφέρει: "Απλά περπατάω και μου έρχεται ο τίτλος. Για παράδειγμα "Το μικρό μαγάζι με τα χάμστερ". Τι θα μπορούσα να γράψω για τα χάμστερ;"

- Πόσο επιτυχημένη είναι η σειρά Ανατριχίλες;

Οι Ανατριχίλες είναι μια από τις πιο ευπώλητες σειρές παιδικών βιβλίων όλων των εποχών. Μόνο στα αγγλικά, τα βιβλία του έχουν τυπωθεί πάνω 350εκ φορές ενώ θα πρέπει να προσθέσουμε άλλα 50εκ εκτυπώσεις σε 24 άλλες γλώσσες. 

- Ο Stine έχει μεγάλο ιστορικό στο γράψιμο, οπότε ποια θα ήταν η συμβουλή του στα παιδιά που επιθυμούν να συγγράψουν;

"Εάν θέλεις να γίνεις συγγραφέας," λέει ο ίδιος, "διάβασε όσο τον δυνατόν περισσότερους & διαφορετικούς συγγραφείς. Ανάμιξε τα είδη. Μπορείς να μάθεις πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να πεις ένα πράγμα". Ταυτόχρονα, παροτρύνει τους νεαρούς συγγραφείς να γράφουν κάθε μέρα το οτιδήποτε. Όπως λέει ο ίδιος, "όταν γράφεις κάτι, είσαι συγγραφέας".

- Ποιο είναι το αγαπημένο του βιβλίο τρόμου;

Το αγαπημένο του βιβλίο τρόμου είναι το "Something wicked this way comes" του Ray Bradbury. Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία δύο αγοριών που η πραγματικότητα τους αλλάζει όταν επισκέπτεται την πόλη τους ένα τσίρκο. Ο Stine ξεκίνησε να διαβάζει τον Bradbury όταν ήταν 9-10 ετών και αποτελεί έναν από τους συγγραφείς που τον ενέπνευσαν. 

Ο R. L. Stine είναι γενναίος. Είναι όμως και ατρόμητος;

"Έχω μια φοβία" παραδέχεται ο ίδιος. Δεν μπορώ να βουτήξω στο νερό. Δεν μπορώ να μπω με βουτιά, παρά μόνο βήμα - βήμα και σιγά - σιγά. Τα ανίψια μου το θεωρούν εξαιρετικά αστείο για έναν τόσο τρομακτικό τύπο σαν και εμένα να φοβάται το νερό".

Το νέο του βιβλίο "Οδός Τρόμου 3: Το χαμένο κορίτσι" κυκλοφορεί στις 30/9 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

πηγή: scholastic.com