null
Επιστροφή στα θρανία!

Επιστροφή στα θρανία!

bookcorner.gr on 1st Sep 2022


Ανοίγουν τα σχολεία.. Αντίο τεμπελιά!

Πιθανώς τα παιδιά να αισθάνονται χαρούμενα αλλά και ίσως λίγο...  λυπημένα που τελειώνει το καλοκαίρι. Αρκετά παιδιά νιώθουν νευρικά ή λίγο φοβισμένα με την πρώτη μέρα του σχολείου εξαιτίας των νέων συνθηκών: νέοι δάσκαλοι, νέοι φίλοι ή ακόμα και νέο σχολείο. Ευτυχώς, αυτές οι νέες 'ανησυχίες' δεν θα κρατήσουν για πολύ. Ας δούμε τι συμβαίνει με την επιστροφή στα θρανία!

Πρώτη Μέρα

Πολλοί δάσκαλοι ξεκινούν την χρονιά συστήνοντας τον εαυτό τους και μιλώντας για την ύλη της χρονιάς που έρχεται. Κάποιοι, ίσως δώσουν την ευκαιρία σε μαθητές να μιλήσουν για τον εαυτό τους ή για το πως πέρασαν το καλοκαίρι, στην υπόλοιπη τάξη.

Επιπλέον, κατά την πρώτη μέρα, αρκετοί δάσκαλοι ενημερώνουν για τους κανόνες της τάξης έτσι ώστε να γνωρίζουν οι μαθητές τι επιτρέπεται και τι όχι. Δώστε προσοχή σε αυτή την διαδικασία και μην ντραπείτε να σηκώσετε το χέρι σας αν έχετε απορίες.

Πιθανώς να γνωρίζετε αρκετά παιδιά στην τάξη την πρώτη μέρα. Ωστόσο, είναι εξαιρετική ευκαιρία να κάνετε και νέους φίλους, γι’αυτό χαιρετίστε και αυτούς που ξέρετε και αυτούς που όχι.

Αισθανθείτε καλά την Πρώτη Μέρα

Βλέποντας φίλους που έχετε καιρό να δείτε μπορεί να κάνει την πρώτη μέρα στο σχολείο εύκολη και διασκεδαστική. Μπορείτε να κάνετε αυτή τη μέρα καλύτερη φορώντας τα αγαπημένα σας ρούχα, ίσως μια μπλούζα που πήρατε στις διακοπές ή το ζευγάρι αθλητικά που αγαπάτε να φοράτε. Εάν φοράτε στολή στο σχολείο, φορέστε το αγαπημένο σας ρολόι, μια ωραία κορδέλα ή το όμορφο βραχιόλι σας για να αναδείξετε το προσωπικό σας στυλ.

Θα σας κάνει να αισθανθείτε καλά αν είστε προετοιμασμένοι με όλα τα απαραίτητα της σχολικής χρονιάς. Αρκετά σχολεία μοιράζουν λίστες με τα πράγματα που χρειάζεστε, oπότε, μπορείτε να αγοράσετε κάποια βασικά από πριν, ίσως 1-2 τετράδια, μολύβια και γόμα για να τα έχετε μαζί σας την πρώτη μέρα. Αφού τελειώσετε με τα βασικά, προνοήστε να κρύψετε στην τσάντα σας ένα μικρό ποσό για περίπτωση ανάγκης (όπως το να ξεχάσετε να πάρετε το χαρτζιλίκι σας) ή να βάλετε ένα βιβλίο ή περιοδικό για να διαβάζετε στην διαδρομή.

Ό,τι και να βάλετε στην τσάντα σας πάντως, φροντίστε να το κάνετε από το προηγούμενο βράδυ. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγετε το ‘πρωινό άγχος’ και φυσικά το ενδεχόμενο να ξεχάσετε κάτι σημαντικό πίσω, όπως τις ασκήσεις ή το κολατσιό σας. Μιλώντας για το κολατσιό, να κάτι που θα σας κάνει να νιώθετε καλά είτε είναι η πρώτη μέρα είτε η 100η. Βοηθήστε τους γονείς σας στην προετοιμασία ή στο πακετάρισμα του το προηγούμενο βράδυ, εάν δεν σας αρέσουν οι επιλογές του κυλικείου. Φτιάξτε μαζί τους ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού και, φυσικά,  μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε φρούτα και λαχανικά.

Βρείτε την καθημερινή ροή σας

Η πρώτη μέρα του σχολείου, είτε αυτό είναι νέο είτε το παλιό σας, είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναθυμηθείτε που βρίσκεται τι. Κρατήστε σημειώσεις με τον όροφο ή τον αριθμό των τάξεων που θα χρησιμοποιήσετε φέτος, πότε χτυπάει το κουδούνι και πόση ώρα διαρκούν τα διαλείμματα. Μπορεί να φαίνονται πολλά, ωστόσο, πολύ σύντομα όμως θα απομνημονεύσετε όλες αυτές τις πληροφορίες και δεν θα χρειάζεστε τις σημειώσεις σας.

Μια κακή αρχή;

Τι γίνεται όμως αν δεν πάει καλά η πρώτη μέρα; Οι δάσκαλοι προτείνουν να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στα πράγματα να μπουν στην θέση τους. Μόλις βρείτε την ροή σας και γνωρίζετε το περιβάλλον, τα άτομα και το πρόγραμμα σας, πιθανόν να αισθανθείτε καλύτερα. Αν αυτές οι ανησυχίες παραμείνουν, μην παραλείψετε να μιλήσετε με τους γονείς σας, τους δασκάλους σας ή κάποιον σχολικό σύμβουλο.

Μερικά tips για μια φανταστική σχολική χρονιά:

  • Κοιμηθείτε αρκετά και προσπαθήστε να ακολουθείτε το πρόγραμμα ύπνου σας κάθε μέρα.
  • Πάρτε ένα υγιεινό πρωινό.
  • Βάλτε τα δυνατά σας.
  • Αποκτήστε καλές σχολικές συνήθειες όπως το να σημειώνετε τα πράγματα που έχετε να κάνετε και να παραδίδετε τις εργασίες σας εντός των χρόνων που πρέπει.
  • Αφιερώστε χρόνο στις εργασίες σας. Εάν δεν καταλαβαίνετε κάτι, ζητήστε απλά περισσότερες πληροφορίες. 

Καλή σχολική χρονιά!