null
Επιλέγοντας το κατάλληλο βιβλίο - Για αρχάριους

Επιλέγοντας το κατάλληλο βιβλίο - Για αρχάριους

bookcorner.gr on 21st Jun 2021

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάγνωση είναι σημαντική – διδάσκει, εμπνέει, διασκεδάζει κ.α. Αλλά με τόσα βιβλία που τυπώνονται κάθε εβδομάδα, πως ο αναγνώστης, ιδιαίτερα ένας που μόλις ξεκίνησε, θα αποφασίσει ποιο να διαλέξει;

Διάβασε αυτό που σου αρέσει

Ο πρώτος κανόνας είναι φυσικά να επιλέξεις κάποιο βιβλίο που σου αρέσει. Μπορεί αυτό να ακούγεται λίγο περίεργο και προφανές για πρώτη συμβουλή αλλά δεν είναι. Πολλοί αναγνώστες επηρεάζονται από γνώμες άλλων, λίστες με bestsellers ή βιβλία που «πρέπει» να διαβάσουν. Με τόσα βιβλία εκεί έξω, κάθε αναγνώστης μπορεί να βρει ένα βιβλίο που θα ταιριάξει στις προτιμήσεις του.

Ανακαλύπτοντας το αναγνωστικό σου γούστο

Απολαμβάνεις ένα βιβλίο που η πλοκή κινείται γρήγορα ή προτιμάς ένα βιβλίο που χάνεσαι στις περιγραφές του και γίνεσαι κομμάτι του; Είσαι φαν του μαύρου χιούμορ ή της δομημένης κωμωδίας; Θες ένα βιβλίο που θα σε βάλει σε σκέψεις ή θα σε κάνει να φοβάσαι να μείνεις μόνος στο σπίτι;

Όλες αυτές οι ερωτήσεις σε βοηθούν να κατανοήσεις και να ανακαλύψεις το προσωπικό σου γούστο. Όπως αναφέρει και η Joyce G. Saricks στο βιβλίο της «Συμβουλές προς αναγνώστες για την Δημόσια Βιβλιοθήκη» υπάρχουν 5 όψεις προτιμήσεων:

Ρυθμός: Πόσο γρήγορα κινείται η πλοκή; Χρειάζεσαι χρόνο για να κατανοήσεις το νόημα ή είναι εύπεπτο;

Χαρακτήρες: Πως συμπεριφέρεται ο συγγραφέας στους ήρωες; Γίνεται βαθιά ανάλυση του χαρακτήρα τους ή είναι αρχέτυποι ρόλοι σε ένα μπερδεμένο παιχνίδι;

Πλοκή: Τι κατεύθυνση έχει η πλοκή; Διαμορφώνεται από τους χαρακτήρες ή δημιουργείται από τα τεκταινόμενα; Είναι περίπλοκη; Εμπνέει; Έχει νόημα;

Πλαίσιο και τόνος: Ποια είναι η διάθεση του βιβλίου; Είναι ζεστό; Σκοτεινό; Φιλοσοφικό;

Στυλ: Πως θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το στυλ που γράφει ο συγγραφέας; Ποιητικό; Διαλογικό; Έντονο;

Αν αναλογιστείς τις αγαπημένες σου ιστορίες (από βιβλία, ταινίες, θεατρικά κτλ) με αυτούς τους όρους θα πάρεις μια γεύση από τα είδη που προτιμάς, καθώς σου δίνουν μια δυνατότητα να χαρτογραφήσεις τα γούστα σου και να βρεις τον δρόμο σου ανάμεσα σε όλα τα είδη λογοτεχνίας που υπάρχουν!

Βρίσκοντας το είδος σου

Το σημαντικό τώρα είναι να βρεις το είδος που περιέχει τις προτιμήσεις σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά των πιο δημοφιλών ειδών. Για παράδειγμα, τα μυστήρια συνήθως έχουν γρήγορο ρυθμό και τείνουν να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον. Εναλλακτικά, η φανταστική λογοτεχνία «προχωρά» πιο σταθερά στην πλοκή, είναι εξαιρετικά περιγραφική και οι χαρακτήρες συνήθως αναλύονται σε βάθος. Ρίξε μια ματιά στη Wikipedia  εδώ με όλα τα είδη γραφής (στα αγγλικά).

Περιορίζοντας τις επιλογές

  1. Αφού κατανόησες τα γούστα σου και τα είδη προτίμησης σου, πως θα διαλέξεις τελικά τι να διαβάσεις με τόσες επιλογές;
  2. Κρίνε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο! Ναι, όλοι το κάνουν. Πήγαινε στο αγαπημένο σου βιβλιοπωλείο, στην βιβλιοθήκη ή στο διαδίκτυο και ρίξε μια ματιά στις αντίστοιχες κατηγορίες. Αν δεις κάποιο εξώφυλλο που σου αρέσει, διάβασε την περίληψη και αν σου αρέσει, συγχαρητήρια! Βρήκες το βιβλίο σου!
  3. Ζήτα ή βρες περιλήψεις των βιβλίων. Αρκετοί εκδοτικοί προσφέρουν minibooks εκτυπωμένα ή σε pdf.
  4. Κάνε μια εγγραφή στο Goodreads. Αν και συνήθως οι αυτοματοποιημένες προτάσεις δεν είναι πάντα επιτυχείς, το Goodreads κάνει εκπληκτική δουλειά στο συγκεκριμένο τομέα, βασιζόμενο στις προτιμήσεις σου.
  5. Αν και προηγουμένως είπαμε να αποφεύγεις τις προτάσεις άλλων, τώρα που έχεις πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το γούστο αλλά και το αγαπημένο σου είδος, μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε λίστες με bestsellersή βραβευμένα βιβλία.
  6. Ρώτα έναν βιβλιοπώλη ή βιβλιοθηκάριο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ξέρουν όλους τους τίτλους & τις περιλήψεις απ’ έξω, θα μπορέσουν να σου προτείνουν κάποιους τίτλους για να απολαύσεις.

Το διάβασμα είναι ένα υπέροχο ταξίδι, γεμάτο από χιλιάδες επιλογές! Μην φοβηθείτε να δοκιμάσετε πράγματα, ακόμα και αν κάποιο βιβλίο δεν «συμφωνεί» με τις προτιμήσεις σας. Δεν χρειάζεται ούτε να «καταπιεστείτε» για να τελειώσετε ένα βιβλίο που δεν σας αρέσει ούτε να νιώσετε ενοχές αν αυτό το βιβλίο «ξεχαστεί» στην βιβλιοθήκη σας. Άλλωστε, το διάβασμα είναι μια μορφή διασκέδασης που πρέπει να απολαμβάνουμε.