null
Fandom εναντίον Franchise

Fandom εναντίον Franchise

bookcorner.gr on 23rd Feb 2022

Μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση για το νέο τρέηλερ της ταινίας Φανταστικά Ζώα & που βρίσκονται: Τα μυστικά του Ντάμπλντορ αλλά και την εκκίνηση της διαφημιστικής καμπάνιας της σειράς του Amazon Prime, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: τα Δαχτυλίδια της Δύναμης, αναζωπυρώθηκε η συζήτηση μεταξύ των θαυμαστών σχετικά με την πιστότητα της μεταφοράς των επιτυχημένων franchise στην μικρή ή μεγάλη οθόνη. Τι είναι όμως αυτό που ζητά μερίδα των θαυμαστών και θεωρεί (;) ότι οι εταιρείες παραγωγής δεν μπορούν να αποδώσουν; Ας δούμε τι συζητείται σε 3 από τα μεγαλύτερα fandoms αυτή τη στιγμή.

Φανταστικά Ζώα & που βρίσκονται: Τα μυστικά του Ντάμπλντορ (ημερομηνία κυκλοφορίας 15/4/2022)

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των κατηγοριών για τον Johnny Depp η εταιρεία παραγωγής επέλεξε την αποβολή του από την σειρά και την αντικατάστασή του από τον Mads Mikkelsen για τον ρόλο του Gellert Grindelwald, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των θαυμαστών. Κύριο επιχείρημα ήταν ότι οι κατηγορίες της πρώην συντρόφου του Depp ήταν απλά... κατηγορίες, χωρίς να έχουν τελεσιδικήσει σε κάποιο δικαστήριο και καλούσαν την Warner Bros να περιμένει την δικαστική απόφαση για ενοχή ή όχι του πρωταγωνιστή. Τελικά, ο ηθοποιός αθωώθηκε αφήνοντας τους θαυμαστές των ταινιών... εν εξάλλω να καλούν σε μαζικό μποϋκοτάζ της ταινίας. 

Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που μερίδα θαυμαστών του κόσμου του Χάρι Πότερ βρέθηκε στα "κάγκελα" καθώς στην πρόσφατη ντοκου-ταινία "Επιστροφή στο Χόγκουαρτς", από την ίδια εταιρεία παραγωγής, υπήρξε ελάχιστη αναφορά στην δημιουργό του σύμπαντος J.K. Rowling, πιθανά λόγω κάποιων δημοσιεύσεων προσωπικών της απόψεων, παρ' όλο που πηγές προσκείμενες στην συγγραφέα ανέφεραν ότι δεν υπήρχε κάτι καινούργιο απ'την ίδια να προσθέσει. 


LoTR: Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης (ημερομηνία κυκλοφορίας 2/9/2022)

Μεγάλες και έντονες ήταν οι αντιδράσεις μετά την προβολή του τρέηλερ της νέας σειράς Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης, αυτή τη φορά για την επιλογή μέρους των ηθοποιών που κλήθηκαν να ενσαρκώσουν ήρωες του Τόλκιν, ενώ η εταιρεία παραγωγής δέχεται τα πυρά των θαυμαστών για ανακρίβεια και ασυνέπεια στο πρωτότυπο κείμενο ενώ κατηγορείται ότι το "παράκανε" με την συμπερίληψη. Χαρακτηριστικό είναι το πεδίο για τα σχόλια κάτω από το τρέηλερ (δείτε  εδώ) όπου το σχόλιο που υπερτερεί σε διάφορες γλώσσες είναι το ρητό του Τόλκιν: "Το κακό δεν είναι ικανό να παράξει κάτι καινούργιο, μπορεί μόνο να αλλοιώσει και να καταστρέψει ό,τι εφευρέθηκε από τις δυνάμεις του καλού". Για ακόμα μια φορά, μέρος του συγκεκριμένου fandom καλεί σε μποϋκοτάζ της σειράς, ενώ οι πιο ψύχραιμοι περιμένουν πρώτα να μεταδοθούν τα επεισόδια και μετά να κρίνουν.


Star Trek Discovery (2017-)

Μαζικά πυρά για διαφορετικούς λόγους δέχεται και το πλήρωμα του Star Trek Discovery, καθώς μέρος των "Trekkies" (όπως αποκαλούνται τα μέλη της κοινότητας του Star Trek) δείχνουν την μεγάλη τους απογοήτευση για το τρόπο που χειρίζεται η εταιρεία παραγωγής Paramount το συγκεκριμένο σύμπαν, κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε και στα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης του σόου. Για ακόμα μία φορά, το θέμα της έντονης συμπερίληψης μονοπωλεί τις συζητήσεις, καθώς όπως λένε, το Star Trek διαδραματίζεται στο μακρινό μέλλον και, όπως έχει δηλωθεί σε προηγούμενες σειρές του franchise, όλα αυτά που απεικονίζονται στο Discovery είναι ήδη ξεπερασμένα & "απαρχαιωμένα", ενώ εντοπίζουν και δομικά προβλήματα στην πλοκή, κάνοντας λόγο για ακατανόητες επιλογές και συμπεριφορές που το Starfleet (ο φανταστικός Οργανισμός που ανήκει το Star Trek) δεν θα ενέκρινε. Κάποιοι, πιο σκληροπυρηνικοί θαυμαστές, δεν διστάζουν να παρομοιάσουν το σκάφος με το... Πλοίο της Αγάπης, καθώς, περισσότερη έμφαση δίνεται στις σχέσεις και τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, παρά στην εξερεύνηση του Διαστήματος, όπως άλλωστε προστάζει και ο τίτλος. Η προσβασιμότητα στα επεισόδια έγινε επίσης αιτία δυσαρέσκειας, καθώς το Netflix έχασε πέρυσι τα δικαιώματα προβολής, αποκλείοντας έτσι την παγκόσμια αγορά από την θέαση της σειράς. Το μόνο που φαίνεται να έσωσε κάπως την γενική αναταραχή στους θαυμαστές του συγκεκριμένου franchise είναι η επαναφορά του Picard στην ομώνυμη σειρά, με τον Sir Patrick Stewart στον ρόλο που τον καθιέρωσε.

Η έκφραση έντονης δυσαρέσκειας θαυμαστών εναντίον ενός franchise δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς διαχρονικά μερίδα τηλεθεατών / αναγνωστών επιλέγει -δικαίως ή αδίκως - να ασκήσει κριτική στο παραγόμενο έργο, πχ ο θάνατος του Σέρλοκ Χολμς το 1893 έφερε είκοσι χιλιάδες ακυρώσεις μελών στο περιοδικό the Strand, που δημοσιεύονταν οι ιστορίες του διάσημου ντετέκτιβ, ενώ, η επαναφορά των Ghostbusters το 2016 χαρακτηρίστηκε ως "φεμινιστική παρωδία" του δημοφιλούς franchise. Παρ'όλα αυτά, η πλειοψηφία των σειρών αυτών συνεχίζει να καθηλώνει το κοινό και να συγκεντρώνει νέους θαυμαστές.