Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε στα παιδιά – 10 σημαντικά οφέλη

Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε στα παιδιά – 10 σημαντικά οφέλη

bookcorner.gr on 30th Apr 2021

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μυήσουμε τα παιδιά στο διάβασμα από μικρά και γι’αυτό πρέπει καθημερινά να αφιερώνουμε χρόνο σε αυτό το σκοπό.

Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι η καθημερινή ανάγνωση σε βρέφη και παιδιά που δεν έχουν πάει ακόμα σχολείο, τους προσφέρει μεγαλύτερο λεξιλόγιο από αυτά που δεν έχουν την ανάγνωση στις δραστηριότητές τους. Εκτός αυτού βέβαια, τα βοηθά στο να κατανοήσουν πως λειτουργεί η γραφή και η ανάγνωση αλλά και να κατανοούν πως λειτουργεί ο κόσμος.


1. Η ανάγνωση στα παιδιά τα βοηθά να επιτύχουν

Όσο περισσότερο διαβάζουμε στα παιδιά τόσο περίσσοτερη γνώση απορροφούν. Έρευνες δείχνουν ότι η ανάγνωση σε προσχολικής ηλικίας παιδιά τους δίνει προβάδισμα καθώς τα προετοιμάζει για την σχολική ζωή τους. Είναι αρκετά σημαντικό που τα παιδιά μαθαίνουν σε αυτή την ηλικία να «ακολουθούν» τις λέξεις σε μια σελίδα, από αριστερά προς τα δεξιά και να γυρίζουν τις σελίδες καθώς τα οφελεί στο να γίνουν καλύτεροι αναγνώστες μελλοντικά. Τα παιδιά που τους αρέσει η ανάγνωση όχι μόνο τα καταφέρνουν καλύτερα στα γλωσσικά και λογοτεχνικά μαθήματα αλλά συνολικά σε όλα τα μαθήματα.


2. Η ανάγνωση είναι σημαντική για την ανάπτυξη γλωσσικών ικανοτήτων

Παρόλο που υπάρχει καθημερινή, προφορική επικοινωνία με τα παιδιά, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε είναι συνήθως είναι περιορισμένο και επαναλαμβανόμενο. Με την ανάγνωση, διασφαλίζουμε ότι το παιδί εκτίθεται σε διαφορετικό λεξιλόγιο κάθε φορά, πράγμα που σημαίνει ότι ακούν λέξεις ή φράσεις που δεν θα άκουγαν κάτω από άλλες συνθήκες.


3. Η ανάγνωση βοηθά την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους

Η ανάγνωση σε προσχολική ηλικία επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία των παιδιών, δίνοντάς τους την υποστήριξη που χρειάζονται για να αναπτύξουν αναγνωστική ικανότητα.  Έρευνες δείχνουν ότι κατά την ανάγνωση, ενεργοποιούνται συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου, που είναι σημαντικά στην ανάπτυξη της γλωσσικής τους ικανότητας.


4. Η ανάγνωση βοηθά στην συγκέντρωσή τους

Μπορεί να φαίνεται χωρίς νόημα, καθώς το παιδί θα θέλει συνεχώς να γυρίσει σελίδες, αλλάζει βιβλία ή απλά να τα πετά, παρ’όλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να κάνετε αυτή τη διαδικασία μια καθημερινή δραστηριότητα. «Επιμένοντας» καθημερινά σε ανάγνωση βιβλίου, το παιδί μαθαίνει να συγκεντρώνεται και να κάθεται ακίνητο για περίσσότερη ώρα, πράγμα που σίγουρα θα το βοηθήσει αργότερα, στη σχολική ζωή του.


5. Το να διαβάζετε μαζί τους δημιουργεί μια δίψα για γνώση

Με το να διαβάζετε στο παιδί σας, του δίνετε την δυνατότητα να δημιουργήσει ερωτήσεις σχετικά με το βιβλίο και τις πληροφορίες μέσα σε αυτό. Σας δίνει την ευκαιρία να συζητήσετε τι συμβαίνει, μέσα από μια εκπαιδευτική εμπειρία. Ανάλογα με το θέμα, μπορεί επίσης να αναπτύξει ενδιαφέρον και για άλλες κουλτούρες ή γλώσσες. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αξιολάτρευτο από ένα παιδί που αγαπά να μαθαίνει!


6. Διαφορετικά βιβλία διδάσκουν τα παιδιά διαφορετικά θέματα

Μην υποτιμάτε την ποικιλία στην ανάγνωση. Προσφέροντας στο παιδί διαφορετικά βιβλία με διαφορετικές ιστορίες τους δίνετε πρόσβαση σε μια ευρεία γκάμα πληροφοριών για να μάθουν. Υπάρχουν πολλά, θεματικά βιβλία με ενότητες όπως ζώα, τοποθεσίες ή αντικείμενα όπως επίσης και βιβλία που διδάσκουν τα παιδιά ανθρώπινες αξίες όπως το είναι ευγενικά, να μοιράζονται και να ανέχονται τη διαφορετικότητα.


7. Η ανάγνωση τα βοηθά να αναπτύξουν φαντασία και δημιουργικότητα

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της ανάγνωσης είναι η ανάπτυξη της φαντασίας τους. Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, χανόμαστε στις σελίδες του, ταυτιζόμαστε με τους χαρακτήρες και "μπλέκουμε" τις πραγματικότητες. Τα παιδιά, ενθουσιάζονται με την πλοκή, προσπαθώντας να μαντέψουν τι θα γίνει στην επόμενη σελίδα ή τι θα συμβεί μετά.


8.  Η ανάγνωση τα βοηθά να αναπτύξουν ενσυναίσθηση

Η ταύτιση με τους χαρακτήρες, που προαναφέραμε, τα βοηθά στην ανάπτυξη ενσυναίσθησης. Νιώθουν ότι νιώθουν και εκείνοι και προσπαθούν να καταλάβουν, ακόμα και να βιώσουν παρόμοια συναισθήματα.


9. Τα βιβλία είναι μια μορφή διασκέδασης

Με τόση τεχνολογία στις μέρες μας, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε από αυτή. Η τηλεόραση, τα βιντεοπαιχνίδια, τα κινητά είναι πολύ αγαπητά στα παιδιά. Παρόλα αυτά, η ανάγνωση μιας ενδιαφέρουσας για το παιδί ιστορίας, μπορεί να είναι εξίσου διασκεδαστική. 

Η επιλογή ενός ενδιαφέροντος βιβλίου, που θα διαβάσετε μαζί ή απλά θα του το δώσετε για να ξεφυλλίσει τις σελίδες είναι σίγουρα καλύτερη επίλογη από χρόνο αφιερωμένο σε μια οθόνη (και τα καλά αποτελέσματα που αυτή η επιλογή έχει).

Ένα από τα κύρια οφέλη που έχει η ανάγνωση είναι ότι τα παιδιά θα επιλέξουν πιο εύκολα να διαβάσουν ένα βιβλίο όταν βαρεθούν.

10. Δημιουργείτε δεσμούς μαζί τους

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να διαβάζετε ένα βιβλίο μαζί με το μικρό σας πριν τον ύπνο. Με το να ξοδεύετε χρόνο μαζί του, διαβάζοντας και μιλώντας, έρχεστε κοντά. Αν δουλεύετε πολύ ή έχετε έντονο τρόπο ζωής, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια χαλαρωτική, ήρεμη ανάγνωση με το παιδί μας.