Ώρα της Γης 2021

Ώρα της Γης 2021

bookcorner.gr on 27th Mar 2021

H Ώρα της Γης είναι μία παγκόσμια δράση που διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) μία φορά τον χρόνο στα τέλη Μαρτίου, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους, τις κοινότητες, τις επιχειρήσεις και τους κρατικούς φορείς, να σβήνουν τoν μη απαραίτητο ηλεκτρικό φωτισμό για εξήντα λεπτά, από τις 8:30μ.μ. έως τις 9:30μ.μ., ώστε να εξοικονομείται ενέργεια, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. 


Πώς ξεκίνησε και καθιερώθηκε η Ώρα της Γης: 2004 - 2007

Το 2004 η WWF Αυστραλίας, αντιμετωπίζοντας τα πορίσματα των επιστημονικών ερευνών, συναντήθηκε με το διαφημιστικό πρακτορείο Leo Burnett Sydney, ώστε «να συζητηθούν ιδέες δραστηριοποίησης των Αυστραλών απέναντι στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής». 

Η ιδέα μίας μεγάλης κλίμακας διακοπής της ηλεκτρικής ενέργειας υλοποιήθηκε το 2006, αρχικά με τον τίτλο “The Big Flick”. To WWF Αυστραλίας παρουσίασε την ιδέα στην Εταιρεία Fairfax Media, η οποία μαζί με την δήμαρχο του Σίδνεϋ, Clover Moore, συμφώνησαν να την υποστηρίξουν. Η Ώρα της Γης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 31 Μαρτίου 2007 στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, στις 7:30μ.μ., τοπική ώρα.

Τον Οκτώβριο 2007, το Σαν Φρανσίσκο, ακολουθώντας το παράδειγμα του Σίδνεϋ, διοργάνωσε την εκδήλωση "Lights Out" εμπνευσμένη από την Ώρα της Γης. Μετά την επιτυχία της οι διοργανωτές αποφάσισαν να συσπειρωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο τον Μάρτιο του 2008. Έκτοτε, έχει εξαπλωθεί και σε αυτήν συμμετέχουν περισσότερες από 7.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε 187 χώρες, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στο φυσικό περιβάλλον.

H Ώρα της Γης 2021 - τι αλλάζει

Η Ώρα της Γης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27/3/2021 από τις 8:30μ.μ. έως τις 9:30μ.μ.. Φέτος, εκτός από το καθιερωμένο "κατέβασμα του διακόπτη" οι διοργανωτές, εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας συγκυρίας, μας προσκαλούν να ευαισθητοποιηθούμε συνολικά, όχι μόνο για το 2021 αλλά και για τα επόμενα έτη, να βάλουμε την Γη για πρώτη φορά στο ψηφιακό επίκεντρο και να αναλογιστούμε την θέση και τον ρόλο μας σε αυτή. Για αυτό το σκοπό,  ετοίμασαν ένα video (δείτε & μοιραστείτε το πατώντας το Copy link παρακάτω) προσκαλώντας όλους εμάς να το μοιραστούμε διαδικτυακά με όποιον τρόπο μπορούμε (share, email, story κτλ).


Βιβλία που ξεχωρίσαμε για την κλιματική αλλαγή & την προστασία του περιβάλλοντος

Για παιδιά:

Οι περιπέτειες μιας σακούλας της Χριστίνας Κασιντή, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Χωρίς σκουπίδια της Simay Özcan, εκδόσεις Ψυχογιός

Πλανήτης SOS της Marie G. Rohde, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Θα γίνουμε κύμα της Nicola Edwards, εκδόσεις Μεταίχμιο

Σώσε τον πλανήτη! της Liz Gogerly, εκδόσεις Μεταίχμιο

Για ενήλικες:

Στις φλόγες της Naomi Klein, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ακατοίκητη Γη του David Wallace Wells, εκδόσεις Μεταίχμιο